Saludo de la Presidenta

Benvingudes i benvinguts a l’Associació Valenciana de Ciència Regional (AVCR).

El motiu d’aquesta carta de presentació és doble. Per una banda, de salutació de la nova directiva de l’Associació Valenciana de Ciència Regional (AVCR), i per l’altra, fer una crida a la participació i col·laboració de tots i totes les interessades en els temes propis de l’Associació.

Tradicionalment l’anàlisi territorial ha ocupat gran part dels programes de les reunions científiques que s’han celebrat a la Comunitat Valenciana. A on un gran nombre d’aspectes relacionats amb el model de creixement econòmic, model productiu, clústers industrials, economia sostenible, canvi climàtic, fluxos de població, recuperació dels sectors tradicionals, innovació, etc., han sigut temes que han preocupat a la majoria dels científics de l’àmbit regional i sobre els que l’AVCR pretén continuar incidint.

Hui, més que mai, és necessari prendre decisions i adoptar mesures que reconeguen la importància que l’àmbit local té sobre l’economia regional i el benestar dels ciutadans i ciutadanes; es tracta de crear espais que permeten un desenvolupament sostenible de les persones, independentment d’on decidisquen situar la seua residència. Per a això, és fonamental generar connexions entre el món rural i urbà de manera que el territori no siga un obstacle per als projectes innovadors i s’evite la pèrdua de població en determinades zones.

En aquest sentit, els nous reptes que sorgeixen a causa de la pandèmia de la COVID-19, ens obliga, segurament, a revisar els posicionaments en matèria de ciència regional i a continuar insistint en aquesta recuperació del territori, prioritzant una indústria local que permeta el desenvolupament dels sectors tradicionals i emergents a partir d’una visió innovadora i emprenedora.

L’AVCR ha d’estar present als fòrums on s’analitzen amb rigor els temes relacionats amb l’anàlisi regional valencià. Així, una de les línies d’actuació serà la col·laboració amb organismes de caràcter científic vinculats a la ciència regional  per convertir a l’AVCR en una plataforma que aglutine i canalitze iniciatives tant acadèmiques com d’investigació.

En aquesta nova etapa volem potenciar l’organització i celebració de seminaris, així com la cooperació amb altres associacions i institucions públiques o privades valencianes que faciliten el debat i l’intercanvi d’idees, alhora que permeten difondre el nostre treball.

Per a finalitzar, us anime a unir esforços i a participar activament en totes aquelles iniciatives impulsades tant des de l’AECR com les promogudes des de les diferents seus territorials.

Salutacions cordials,

Luisa Alamá Sabater


Bienvenidos y bienvenidas a la Asociación Valenciana de Ciencia Regional (AVCR),

El motivo de esta carta de presentación es doble. Por una parte, de saludo de la nueva directiva de la Asociación Valenciana de Ciencia Regional (AVCR), y por otra, de llamada a la participación y colaboración de todos y todas las interesadas en los temas propios de la Asociación.

Tradicionalmente el análisis territorial ha ocupado gran parte de los programas de las reuniones científicas que se han celebrado en la Comunidad Valenciana. Un gran número de aspectos relacionados con el modelo de crecimiento económico, modelo productivo, clústers industriales economía sostenible, cambio climático, flujos de población, recuperación de los sectores tradicionales, innovación, etc., han sido temas que han preocupado a la mayoría de los científicos y científicas del ámbito regional, y sobre los que la AVCR pretende seguir incidiendo.

Hoy, más que nunca, es necesario que se tomen decisiones y se adopten medidas que reconozcan la importancia de “lo local” sobre la economía regional y sobre el bienestar de los ciudadanos y ciudadanas; se trata de crear espacios que permitan un desarrollo sostenible de las personas independientemente de donde decidan ubicar su residencia. Para ello, es fundamental generar conexiones entre el mundo rural y urbano de forma que el territorio no sea un obstáculo para los proyectos innovadores y por tanto se evite la pérdida de población de determinadas zonas.

En este sentido, los nuevos retos que surgen debido a la pandemia de la COVID-19, nos obliga, seguramente, a revisar los posicionamientos en materia de ciencia regional y a seguir insistiendo en esa recuperación del territorio, priorizando una industria local que permita el desarrollo de los sectores tradicionales y emergentes a partir de una visión innovadora y emprendedora.

La AVCR debe de estar presente en todos los foros donde se analicen con rigor los temas relacionados con el análisis regional valenciano. Por este motivo, una de las líneas de actuación, será la de colaborar con organismos de carácter científico vinculados a la ciencia regional para convertir a la AVCR en una plataforma que aglutine y canalice iniciativas tanto académicas como de investigación.

En esta nueva etapa queremos potenciar la organización y celebración de seminarios, así como la cooperación con otras asociaciones e instituciones públicas o privadas valencianas que faciliten el debate y el intercambio de ideas, a la vez que permitan difundir nuestro trabajo.

Para finalizar, os animo a unir esfuerzos y a participar activamente en todas aquellas iniciativas impulsadas tanto desde la AECR como en las promovidas desde sus diferentes sedes territoriales.

Un saludo afectuoso,

Luisa Alamá Sabater